Hi Raisa en Charlie! Jullie zijn de oprichters van het Queer Initimacy Festival. Wat betekent intimiteit voor jullie?

Charlie: Voor mij is intimiteit de basis van een connectie en toestaan te zien en gezien te worden. Het is voor mij bijna noodzakelijk om een diepe verbinding te voelen. Daarnaast is het een van de engste dingen die we als mens kunnen doen.

Waarom is dat zo eng?

Charlie: Omdat het kwetsbaar is. Omdat we onszelf laten zien en veel van ons hebben ons hele leven te horen gekregen dat we te veel, te klein of te groot zijn, of dat we dingen moeten zeggen of doen om sociaal geaccepteerd te worden. Daardoor - door ons continu aan te passen aan de maatschappelijke norm - verliezen we onze authenticiteit. En dus is het ongelooflijk kwetsbaar en eng om jezelf op zo'n echte manier te laten zien. 

Raisa: Het intieme is misschien wel het meest menselijke en ik denk dat we het vaak terugbrengen naar seks, iets heel fysieks, terwijl het veel meer is dan alleen fysiek, of veel meer dan alleen seks. Er is ook emotionele intimiteit, spirituele intimiteit. En ik denk dat dingen pas echt intiem worden als je stopt met proberen de realiteit te veranderen. Alles is er gewoon en dat is, denk ik, heel kwetsbaar.

Jullie zijn beiden fotografen en begonnen het Intimacy Fotoproject waarbij jullie meerdere fotografen samen brachten in een gezamenlijke expositie. Waarom was het voor jullie belangrijk hier een heel weekend en festival aan te koppelen?

Charlie: Het idee achter dit project is iets waar ik al jaren gepassioneerd over ben. Het is voor mij de basis geweest om contact te maken met andere mensen, en ik heb het gevoel dat het vandaag de dag zo nodig is om connecties te hebben. De passie en de motivatie om mensen samen te brengen zit al jaren zo diep in me.

In de lente van 2023 begonnen we met het maken van de foto’s, en ik merkte dat er zoveel connectie ontstond tussen de modellen en de fotografen, zoveel liefde en nieuwsgierigheid. Die vonk die ik zag bij de betrokkenen van het fotoproject inspireerde me om mensen niet alleen de tentoonstelling te laten zien, maar ook de mogelijkheid te geven zelf intimiteit aan te gaan, door middel van workshops en activiteiten. Het eerste idee was eigenlijk een hele week, maar een weekend bleek toch wat realistischer. 

 “De passie en de motivatie om mensen samen te brengen zit al jaren zo diep in me."

Een heel festival weekend met workshops, feestjes en panel talks moet bezoekers hebben. Hoe hebben jullie het festival naar buiten gecommuniceerd?

Raisa: We hebben lang nagedacht over marketing en dat klinkt bijna verkeerd, omdat we het niet vanuit een kapitalistisch standpunt doen, maar meer; hoe kunnen we het bekend maken? Hoe krijg je mensen enthousiast over dit concept? Ik denk dat het voor velen best eng en uit hun comfortzone is. En ook iets anders is dan wat we gewend zijn in de queer scene in Amsterdam. Maar uiteindelijk merkten we dat ons bereik groot was en hadden we zoiets van, let’s try!

Charlie: We maakten de communicatie best persoonlijk en zacht, met video’s van ons twee samen, op onze social media kanalen. Ik denk dat er ook schoonheid in mysterie schuilt, maar dat het in dit geval belangrijk was zo transparant mogelijk te zijn. Mysterie boven op de intimiteit werd waarschijnlijk te veel, dus besloten we het voornamelijk informatief te houden en precies te laten weten hoe het festivalweekend eruit zou komen te zien. 

En hoe zag het weekend er dan precies uit?

Charlie: Qua workshops probeerden we om iets voor iedereen te hebben. Zo was er een vulva workshop, waar je letterlijk een foto neemt van je vulva en die gaat naschilderen. Dat kan alleen voor sommigen best intens en intimiderend zijn en we wilden echt dat er voor iedereen iets was waar ze zich comfortabel en veilig bij voelden. Dus waren er zo’n 17 activiteiten waaruit je kon kiezen, van de black queer experience en open mic tot verschillende dans/intimiteit workshops en het avondprogramma.

Raisa: Het idee was om de foto-expositie echt het festival te laten leiden. Als andere queer mensen hun lichaam zo kwetsbaar en naakt laten zien, zet dat meteen de toon als je binnenkomt en dat creeërde meteen een bepaalde sfeer. Dat was ook iets wat we echt het hele festival probeerden te bereiken.

Zo nice en inspirerend! Nu ben ik heel benieuwd: What’s next?!

Charlie: Ik wil meer van dit soort evenementen en plekken blijven creëren!

Raisa: Ik denk dat dit een mooie start was, en uit de feedback die we kregen, blijkt dat er echt vraag naar is en mensen er echt van genoten. Het lijkt mij mooi om nieuwe dingen aan te blijven bieden en dat deze stad erg open is voor allerlei nieuwe initiatieven.

Dus ja, ik ben heel enthousiast om dit te blijven organiseren, alle vormen te zien. Misschien krijgt het de komende jaren wel een vaste vorm.

Charlie: Wat ik ook voor me zie is ergens een weekend retraite doen gericht op queer intimacy en het opbouwen van connecties. Het kan zoveel verschillende kanten op gaan en daar ben ik echt benieuwd naar. 

Wil je meer weten over het Intimacy Festival, bezoek dan ook nog even de website van LezLinkUp:

https://lezlinkup.godaddysites.com/