Kisten van Teijn is theatermaker en cabaretier. In haar vorige voorstelling (S)Experiment onderzocht ze hoe haar relatievorm met vriend en vriendin kan vormgeven. In 2022 won ze voor deze show de VSCD Cabaretprijs Neerlands Hoop. In de nieuwe voorstelling van de theatermaker geeft ze antwoord op de meest gestelde vraag als het gaat over non-monogamie, polyamorie of andere open relatievormen is: ‘Maar hoe doe je dat dan met jaloezie?’ Of: ‘Ben je niet jaloers?’

Jaloers?

Ja, ze wordt zeker jaloers en ja dat is een bitch. Kirsten ondervond jaloezie op het moment dat haar vriendin verliefd werd op een ander. Nadat ze eigenlijk dacht absoluut niet jaloers te zijn, werd ze met haar neus op de feiten gedrukt. In de nieuwe voorstelling ‘Jaloezie is een bitch’ gaat Kirsten het gevecht aan en neemt ze haar publiek mee op haar reis in het dealen met jaloezie.

Groots, bombastisch, kwetsbaar en intiem

Kirsten zet licht, geluid, beweging, rap, intelligent tekstgebruik en haar indrukwekkende zangstem in om haar gevoel over te dragen. Het publiek krijgt de kans om Kirsten in het hart te sluiten omdat ze van groots boos en bombastisch, vloeiend schakelt naar kwetsbaar en intiem. Gesteund door contrasterend licht, in roze en groen krijgt het publiek een inkijk in de liefde, angst, wrijving, boosheid, kracht en onzekerheid van van Teijn. In deze voorstelling lukt het Kirsten om haar gevoel over te dragen, haar relatievorm te normaliseren en voornamelijk om de boodschap duidelijk te maken: Jaloezie ís een bitch.

Culturele beweging

Jaloezie is een bitch gaat verder dan polyamorie beschouwen als concept. Kirsten geeft in deze voorstelling woorden aan haar eigen ervaring en daarmee aan een culturele beweging.

De voorstelling Jaloezie is een bitch van Kirsten van Teijn gaat op 7 maart in premiere in de Kleine Komedie in Amsterdam en is vanaf dat moment door het hele land te zien.

Luister naar Kirstens verhaal in de podcast Het een sluit het ander niet uit: