Christelijke inslag in subsidies en fondsen
Campagnes zoals 'De week van het leven' worden gefinancierd door stichtingen met een christelijke inslag. Orthodox en conservatief christelijk moet ik zeggen. Tot vorig jaar kregen deze mensen geld vanuit onze overheid om te kunnen doen wat ze doen, terwijl een patiëntenorganisatie als Ava Helpt geen aanspraak maakt op veel fondsen omdat die hun handen niet willen branden aan een onderwerp als abortus. Diezelfde christelijke inslag zit doordrenkt in fondsen en overheidssubsidies. Slim vanuit hulp en gebracht, maar tegelijkertijd lopen deze zelfde mensen met 10.000 mensen in Den Haag een protestmars tegen abortus met de boodschap ‘abortus is moord’, of ‘bescherm moeders’. Waarom zijn mensen die zelf geen abortus willen ondergaan, zoveel in de media aan het praten over mensen die wel voor een abortus kiezen?

Wie zijn de tegenstanders eigenlijk?

Uit nieuw onderzoek van Ipsos, uitgevoerd door Marketing Schmarketing in samenwerking met Ava helpt, blijkt dat slechts 5% van de Nederlanders tégen het recht op abortus is. Een miezerige 5%. En toch zijn het die 5% die ruimte aan tafel krijgen bij talkshows, die nieuwsartikelen aan zich gewijd krijgen, die een grootschalige campagne uitzetten waardoor ik bij elke aflevering van NPO geconfronteerd wordt met deze types. Deze kleine groep Nederlanders die tegen het recht op abortus is, bestaat overwegend uit SGP- en CU-stemmers. Mijn vraag is dan ook, wat vindt deze 5% nog meer? Vinden ze dat vrouwen zouden mogen werken? Predikant zijn? In de politiek mogen? Mogen vrouwen een broek dragen? Mogen vrouwen met een vrouw trouwen? Hun haar afknippen? Ik ben er klaar mee dat deze conservatieve stem zo zwaar weegt in het publieke debat.

Zorg is zorg, en die moet veilig, goed en beschikbaar zijn
In verkiezingstijd en voor de coalitie die vormt om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen is de publieke opinie belangrijk. Daarom vroeg patiëntenorganisatie Ava ons om mee te denken hoe zij de komende tijd kunnen zorgen voor een positievere blik naar abortuszorg.

De verhalen die de boventoon voeren als het gaat om abortuszorg gaan vooral over schaamte, taboes, demonstranten bij abortusklinieken en wat het vruchtje ervan vindt. En dat moet anders. Want 95% van de mensen die voor een abortus kiezen is blij met die keuze. 1 op de 5 vrouwen in Nederland kiest eens in hun leven voor abortus. De helft van alle abortussen vindt plaats in de eerste 8 weken. Waarom is er nog twijfel of die zorg beter en veiliger zou moeten? En vooral, waarom blijven we alle stereotypes en taboes herhalen, wie heeft daar wat aan behalve die 5% conservatieve tegenstanders? (die daar overigens zelf ook niets aan hebben want die willen die zorg zelf niet eens)

Mensen zijn er voor elkaar als het gaat om abortus!
Om de publieke opinie te peilen hebben we een Ipsos onderzoek uitgezet waarin we geen vragen die gesteld hebben die gaan over schaamte en taboe, want die verhaallijn kennen we nu wel. We hebben vragen gesteld die de ervaring van de mensen die kiezen voor abortus centraal stelt en die abortus van iets abstracts, iets persoonlijks maakt voor mensen. Een paar resultaten:

74% van de mensen in Nederland (en dat mag je zeggen als je Ipsos onderzoek doet) zou een dochter, familielid of vriendin steunen bij de keuze voor een abortus

en

87% staat positief tegenover het recht op abortus. Dat geeft ineens een veel positiever beeld dan ons wordt voorgeschoteld in de media.

Uitzondering op de regel is betuttelend
Waar we het vooral over moeten hebben is waarom de zorg die we al sinds 1984 hebben, nog steeds in het wetboek van strafrecht staat. Dat abortuszorg niet 'te makkelijk' beschikbaar zou moeten zijn lijkt me logisch. Je mag ook niet zomaar een blindedarm operatie op de buurvrouw uitoefenen, daar hebben we artsen voor. Dat abortuszorg in het wetboek van strafrecht staat is simpelweg een seksistisch drukmiddel, een uitzondering op de regel. Gereguleerd vanuit angst en een oogje toeknijpen. 'Vooruit dan maar', alsof je als 8 jarig kind toch nog een snoepje mag.

Voor Ava hebben we de site ikwileenabortus.nl opgezet. Voor mensen die al besloten hebben voor abortus te kiezen en die willen weten wat hun rechten zijn, waar ze terecht kunnen en wat hen te wachten staat. Eenvoudig, toegankelijk en helder.

Alina Chakh van Ava: ‘Als cliëntenorganisatie vinden wij het belangrijk dat mensen adequate hulp krijgen als ze de keuze maken voor een abortus. Ongewenst zwangeren die op het internet zoeken naar informatie worden nu telkens geconfronteerd met ‘keuzehulp’. Terwijl zij hun besluit al hebben gemaakt. In 2022 heeft minder dan 1% van de vrouwen gebruikgemaakt van een gespecialiseerd, extern keuzehulpgesprek voorafgaand aan hun abortus. Abortusklinieken hebben ook al die keuzehulp-expertise in huis. Vrouwen willen vooral weten waar ze aan toe zijn bij een abortus, en verlangen naar simpele en praktische informatie over hoe de zorg te krijgen die bij hen past. Vandaar de website ikwileenabortus.nl, waarop voor het eerst een inventarisatie is gemaakt van de diensten die klinieken aanbieden. Per 2024 morgen huisartsen ook abortuszorg bieden na de wetswijziging. Op onze website komt dan een overzicht van huisartsen die deze zorg gaan aanbieden.’’

Sta kritisch stil bij welke stem je uitvergroot
Waar ik voor pleit is dat we samen als mediamakers, marketeers en redacteurs kritisch nadenken voordat we tegenstanders en voorstanders tegenover elkaar zetten. Een debat, gesprek of uiteenzetting hoeft niet altijd te bestaan tussen twee uitersten. Nodig bijvoorbeeld een vrouw met kinderen uit die gekozen heeft voor abortus en een vrouw die zelf niet zou kiezen voor abortus maar goede zorg wel belangrijk vindt. Het is tijd voor meer nuance en een sterker bewustzijn dat media maken verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dat media zorgt voor beeldvorming. Door de mening van de conservatieve 5% zo naar de voorgrond te brengen, wordt er een onrealistisch beeld van de publieke opinie gecreëerd die betere zorg, voor 1 op de 5 vrouwen die in haar leven kiest voor abortus, in de weg staat.

Lees alle cijfers en achtergrond op:
https://avahelpt.nl/post/meeste-nederlanders-voor-recht-op-abortus/