Een korte geschiedenis van Pride
Een jaar na de Stonewall-rellen werd in New York ter nagedachtenis de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. De rellen vonden plaats eind juni 1969 in de wijk Greenwich Village in New York bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek in opstand te komen en terug te vechten.

In tegenstelling tot wat velen denken waren het transvrouwen met Afro- en Latijns-Amerikaanse roots die de rellen begonnen en werden zij daarbij voornamelijk gesteund door feminiene homomannen en butch lesbiennes. De rellen vormen een scheidslijn in de geschiedenis van de LHBT-beweging en waren wereldwijd de start van vele demonstraties.
bron: https://pride.amsterdam/organisatie/geschiedenis/

Pride vandaag
Pride is dus een protest, tegen de nog steeds ongelijke wetgeving, ongelijkwaardige behandeling en de groeiende onveiligheid voor queer mensen op straat. Ook al lijkt het soms voor mensen buiten de LGBTQIA+ community alsof de emancipatie voltooid is, dit is niet het geval. Zelf krijgen wij bijvoorbeeld ook wekelijks te maken met intimidatie in de vorm van homofobe opmerkingen op straat. Daarom hebben we meer sociale rechtvaardigheid, anti-discriminatie, veiligheid en nationale solidariteit nodig. Om daar zichtbaarheid aan te geven vieren we naast het protest, queer joy, zelfexpressie en jezelf zijn!

Pinkwashing - nee dank!
Een logo in regenboogkleuren of een zinnetje op de website zorgt niet bepaald voor sociale rechtvaardigheid en acceptatie. Helaas is het voor veel organisaties lastig om niet te vervallen in deze pinkwashing en schmarketing. Hierbij 10 tips:

  1. Laat een info lunch of lezing verzorgen door een belangenorganisatie, of doneer geld. Bijvoorbeeld: COC, Bi+ Nederland of Transvisie.
  2. Bekijk het programma Pride Amsterdam, en Queer Pride Amsterdam, kies een evenement om naar toe te gaan en verdiep je! (en ja Pride dus, niet Gay Pride. Wel zo inclusief.)
  3. Doe mee aan de Pride Walk op 22 juli in Amsterdam.
  4. Start een support-ally groep binnen je organisatie om LGBTQIA+ thema's aan te kaarten, gesprekken te starten en steun te vinden.
  5. Stel een gedragscode op binnen je organisatie tegen discriminatie op de werkplek.
  6. Steun de community boot van Bi+ Nederland en laat Marketing Schmarketing een toffe content campagne maken voor je merk!
  7. Luister naar de podcastaflevering over Pride van 'Het een sluit het ander niet uit' met Vera, Leroy en gast Dook van Dijck. Krijg zo een breder perspectief vanaf de boot
  8. Kom naar de Canal Parade op 5 augustus in Amsterdam en geef support én ruimte aan de community!
  9. Verdiep je zelf in het thema. Lees Beyond the binary van ALOK, FAQ gender van Thorn de Vries en Mandy Woelkens, None of the Above van Travis Alabanza, luister naar Two Bi Guys podcast, bekijk de docu over Marsha P Johnson op Netflix.
  10. Speak up!!! Hoor jij iemand in je omgeving iets zeggen wat discriminerend is, zeg er iets van! Je hoeft niet altijd de perfecte woorden te hebben om uit te leggen wat er niet oke is aan een opmerking. Vaak is een ‘wat bedoel je daarmee?’ al genoeg.


Zwaai enthousiast naar de de boot van Bi+ Nederland. Wij hebben net als vorig jaar vrijwillig het design het design gedaan staan trots voorop! 🌈 Happy pride!!! 💜🩷🩵💛💙❤️

Marketing Schmarketing is een brand studio die progressieve campagnes, rebrandings en content gedreven merkactivaties ontwikkelt. Voor samenwerkingen mail: info@marketingschmarketing.nl